Vitenskap er systematisk, metodisk og kritisk undersøkelse, studium eller forskning. For eksempel sier vi at noe er vitenskap hvis det følger visse kriterier for god forskning.
Åndelig sult. Sterkt uttrykk, sant.
Jeg hørte lege og forfatter Audun Myskja si det i et intervju, han snakket om det som grunn til alvorlig spisevegring hos seg selv, og som et sterkt fenomen i vår tid. Vi hungrer etter det meningsfylte.
Ikke hamsterhjulet, penger, glitter i sosiale medier eller ønskelista for alt vi skulle hatt mer av. Nei, det er det ekte vi snakker om her. Å høre til og være del av noe som kjennes viktig. Å få leve ut vårt "hvorfor" og føle at vi gjør en forskjell.
Jeg har kjent mye åndelig sult gjennom årene, for å si det sånn..
Hungeren min har uttrykk seg på flere vis, både innad i meg og utad i forhold til andre. Men kjernen er nok en følelse av å være på utur med opinionen og det som er vurdert som fakta og bra. Av folk jeg respekterer og vil skal respektere meg.
Jeg følte meg annerledes, så andre sammenhenger og hadde andre meninger, men i stedet for å si det høyt og fronte det, lærte jeg meg å bruke det "riktige" språket og vendingene, og prøvde å passe inn best mulig.
Jeg sto fremdeles for det jeg trodde på, men mer i det skjulte.
Jeg har fått gjort mye bra, og skal slett ikke klage. Men det har hatt sin pris og om jeg lar tanken vandre, dupper den innom "enn om jeg hadde vært sterk nok og turt allerede da".
Kjenner du det treffer noe i deg?
Saken er at virkeligheten er enormt mye større enn det alt for mange av oss tar innover oss. Det er et faktumet at det er mer mellom himmel og jord enn vi kan se, ta på eller måle. Det er også veldig mye vi ikke vet om virkelighet og sammenhenger.
Vi kan ikke måle det enda, derfor slår vi ned på det, dummer ut eller håner de som prøver seg. Ikke fordi vi mener det vondt, men fordi vi ikke tror på det. Enda.
De fleste av oss har opplevd konkrete sammenhenger og fenomener vi foreløpig ikke kan sette to streker under, eller måle med kjente instrumenter.
Annet enn som mennesket da. Vi er vandrende instrumenter som fanger opp og tar til oss mangt, men som dessverre ofte har skrudd av mottakeren. Vi oppfatter det ikke bevisst.
Mennsket er Super-beings som tasser rundt, fanget i egne (begrensede) oppfatninger og tankesett. Offer for regler og rammer definert av krefter på siden av det virkelige. Vi påvirkes av gjengs oppfatning og det vi tror er bra. Eller trygt.
En gang trodde vi at jorda er flat, og grunnen til havet ikke rant ut, var at Midgardsormen ligger rundt og holder verdenshavene på plass.
1800-tallets leger gikk rett fra døde kropper til fødende kvinner, og dødeligheten blant nybakte mødre var stor. Den ungarske legen Ignaz Semmelweis kom med en ny teori om «likstoff», og at legene måtte vaske hendene mellom behandlinger. Han ble møtt med stor motstand og dummet ut. Men beviset var i puddingen, dødeligheten sank sterkt når de vasket hender. Og Semmelweis ble senere kalt «mødrenes frelser».
I dag skrubbes og skures hendene i helsevesenet. Og vi ler hoderystende av datidens leger som nektet å følge hans teori. Så dumme de var..
Men den latteren kan vi ta i oss. For dynamikken i måten vi håndterer nye teorier eller erfaringer vi gjør oss på, er akkurat lik i dag.
Vi latterliggjør, utviser eller kaster ut de som hevder dumheter, tar fram storkort fra vitenskapen og slår hverandre i hodet med referanser til ting vi tror på.
Som trumfkort fra vitenskapen:
Vitenskap er systematisk, metodisk og kritisk undersøkelse, studium eller forskning. For eksempel sier vi at noe er vitenskap hvis det følger visse kriterier for god forskning.
Slettes ikke.
Poenget er at vitenskap langt fra har alle svar. Vi gjør stadig nye oppdagelser, utvikler bedre måleinstrumenter og metoder, og etter en del blindveier og ekstra runder hvor vi tror på godt mente illusjoner, kommer vi på spor. Igjen.
Og så ler vi litt av dummingene som var uenig. Igjen.
Mitt poeng er å huske å ha et åpnere sinn. Å bruke begge hjernehalvdeler. Ikke bare den logiske, rasjonelle og kritiske venstre. Men også den kreative, sanselige, lekende høyre.
Dette er viktig i eget liv og hverdag, og for hva vi følger av opinion og sannheter. Beviset er oftest i puddingen, og "sannhet og læring er en følelse".
Ett av menneskets sterkeste ressurser, vår plastiske og formbare hjerne, er også vår sterkeste begrensning. Vi blåholder på det vi tror på. Det kan være:
Når vi stopper opp, tar et steg til siden, nullstiller tankeflommen og kjenner etter, ligger det gjerne et dypere svar der.
Er du en av dem som avviser ting som chakraer, healing, meditasjon og denslags "alternative" greier?
Tilnærm deg noe av dette fra legevitenskapen og forskningens vinkel:
Chakra, fra sanskrit og betyr "hjul", er energisentre kroppen. Vi har syv hovedchakra og de er sammenfallende med kjertler og hormonproduksjon i kroppen. Det endokrine systemet er illustrert over her.
Hør sammenhenger, hva som skjer og hvorfor dette er helt naturlig her.
Jeg anbefaler hele intervjuet med Audun Myskja. Han berører mange tema som er viktige for deg.
TIPS: Vil du lære mer om hjernekraft og få hjelp til mental trening, last ned et gratis kapittel fra bestselgerboken Alt sitter i hodet i pdf og/eller lydfil
Tips 2 : Vil du oppleve en god meditasjon, som gir overskudd og energi, reduserer angst og stress, og lindrer smerter, last ned den skreddersydde meditasjonen Hele deg her.
Tips 3: Ønsker du et friminutt, og få overskudd og ro i tankene., kan du være med på kveldskurs med meg.
Ønsker du å få varsel ved nyheter og nye artikler som denne, meld deg på listen min her. Da får du også andre gratis godbiter som hjelper deg til personlig utvikling og egenledelse.
50% ferdig
Ved å legge inn navn og e-post samtykker du i å motta e-post fra Trine ukentlig med inspirasjon og tips som kan hjelpe deg til personlig utvikling. Du kan melde deg av når du vil ved å trykke unsubscribe.