Ensomhet som leder

Bli med på innsiden og få svar fra lederne selv på hvorfor de kjenner på ensomhet i rollen.

Det er så lett å kritisere og peke på feil hos ledere. Manglende måloppnåelse, sprekk i budsjetter, misnøye og fravær blant ansatte, "urettferdig for meg" opplevelser, manko på informasjon til organisasjonen, for fjern fra de andre eller for synlig i sosiale medier..

Det er mye å ta av.

Jeg har snakket med flere ledere om utfordringer med ensomhet i lederrollen. Noen er i store organisasjoner, noen er leder i eget selskap. Her er hvordan det ser ut fra innsiden og deres øyne.

 

"Anna" - Jeg liker å diskutere før jeg tar en beslutning. Jeg vet hva jeg vil, men ønsker å sette ord på det. Det er ikke viktig hva de andre sier egentlig, jeg snakker mest til meg selv. Sånn forankrer og lander jeg min beslutning. Jeg har gjort dette i praksis og får respons på at jeg høres usikker ut. Jeg kan forstå det, men det er jeg jo absolutt ikke.

"John" - Som leder er jeg ikke en del av “flokken”. Teamet, avdelingen, de andre oppfører seg annerledes når ledere kommer inn. Det skjer noe i gruppa, de demper seg. De blir stillere og tilbakeholden. Jeg pleier å gi litt av meg selv, for å komme over og bygge relasjon. Men det er veldig balansegang.  Om en blir for vennlig eller gir for mye, mister de respekt eller det blir prating.

"Susanne" - Jeg er fokusert og løsningsorientert. Jeg ser linjene for meg. Vet hva som skal gjøres og hva som trengs. Deler jeg det for åpent, tar andre æren. 

"June" - Savner rom og forståelse for helhetstankegang rundt de praktiske tingene utover lederrollen og jobben. Vanlige tema - lette ting, ikke bare konkret jobb fokus. Hele livet skal funke, kabalen skal gå opp. Å få summen av hverdagen til å bli bra. Det å kunne sparre litt om slike utfordringer og løsninger, hadde vært nydelig. Men det går ikke. Spesielt mannlige kolleger skjønner ikke problemet. 

"Siri" - Det er stor forskjell på kvinner og menn. Kvinner ser konsekvenser og sammenhenger, gutta ser tallene bak og greier ikke å skape limet. Det hjelper ikke å gi bonus og penger, når å få fri for å være med på skoleavslutning teller mer.  Kvinner er mer ærekjær i jobben, de ser ikke bare på tall. Vi lykkes bedre som ledere fordi vi ser mennesket bak. Dette er innlysende for meg som leder, men slitsomt fordi det ikke kan snakkes om eller vedtas en gang for alle. Det er to skritt fram og ett tilbake. 

"Janne" - Snakk om følelser skaper en rar stemning. I rollen som leder vil jeg være sterk og være mitt beste. Men jeg har usikkerheter og noen ganger tvil. Det er følelser jeg trenger å få satt ord på.  Det kan jeg ikke, fordi det misforståes, og kan også brukes mot meg senere. 

"Per" - De ansatte skjønner ikke helt hva lederen gjør, det er ullent og de blir usikre. Men jeg kan ikke informere om strategier og de føringer vi i ledergruppa har. Jeg kan ikke vise at for oss er de tall og kroner og øre på konto. Det skaper en avstand. Samme hvor mye jeg liker dem. 

Hva jeg opplevde som ensomt i lederrollen forteller jeg deg om her (spol fram til 4:50).

 

Så hva er løsningen?

Bli med og følg meg på siden her, så får du inspirasjon og sparring.

 

 
Close

50% ferdig

Legg inn navn og email så sender jeg deg gratis-tipsene!

Ved å legge inn navn og e-post samtykker du i å motta e-post fra Trine ukentlig med inspirasjon og tips som kan hjelpe deg til personlig utvikling. Du kan melde deg av når du vil ved å trykke unsubscribe.